Inred ditt hemmakontor med 6 enkla tips  


Uncategorized / Wednesday, March 24th, 2021

Att jobba hemifrån har blivit en stor del av mångas vardag den senaste tiden, och visst var det ganska skönt att inte behöva ta sig till jobbet den där första månaden. Men sedan blev en månad till flera stycken och att skilja mellan hemma och jobb blev allt svårare och svårare … Många av oss upplever att vi inte har en tillräckligt bra arbetsmiljö hemma och är därför inte lika produktiva när vi jobbar hemifrån som när vi jobbar på kontoret.  

 

 Foto: Expressen

Ett sätt att få tillbaka produktiviteten och inspirationen för jobbet är at inreda sitt hemmakontor! Vi alla kanske inte har just ett kontor hemma där vi sitter och jobbar, men det spelar ingen roll hur stor eller liten som din jobbstation är – den går ändå att inreda med stil! Här är några enkla tips för att få till ett riktigt inspirerande hemmakontor:  

Håll det städat och snyggt  

Att ha det städat och snyggt runt omkring sig är A och O för många när det kommer till att jobba produktivt. Att ha det lite stökigt och smutsigt hemma kanske passar en just för att man är hemma och inte behöver fokusera på jobb just då, men nu när hemmet och jobbet har blivit samma plats så kan det vara bra att fokusera på att hålla åtminstone sin jobbstation städad. Ta för vana att städa undan efter dig när du har slutat för dagen så att det är städat och snyggt när du börjar nästa dag!  

Inred harmoniskt  

Har du alltid drömt om att ha en växt på ditt skrivbord på kontoret? Nu har du ett perfekt tillfälle att inreda din arbetsplats exakt så som du vill ha den! Inred hemmakontoret harmoniskt, så gärna med en och annan växt, kanske ett doftljus eller milda doftpinnar för att lyxa till det ordentligt. Nu kan du också ta tillfället i akt och sätta upp några av dina fina bilder som du annars inte får användning för. Kanske har du tagit några fina bilder på en fotokurs i somras? Nu är det dags att använda dessa!  

Rätt belysning  

Belysning är en väsentlig del för att skapa en viss stämning eller atmosfär i ett rum. Vilken känsla vill du att ditt hemmakontor ska förmedla? Vill du att det ska vara mysigt så du behöver mjukt och varmt ljus, eller sitter du kanske mycket framför en dator så att du behöver flera ljuskällor att balansera det blåa ljuset med? Kika gärna in på vårt inlägg om rätt belysning i hemmet för att lära dig mer om detta!  

Sätt upp en anslagstavla  

Ett bra sätt att hålla sig organiserad och produktiv är att använda sig av en anslagstavla. På en anslagstavla kan du samla i princip all information du behöver på ett och samma ställe, till exempel listor, scheman och post-it lappar. Och det behöver inte bara vara jobbrelaterat material – här kan ett och annat foto sättas upp också, eller kanske till och med en fin ljusslinga för att skapa lite mysig stämning.  

Bildkälla: Nordsjö 

Smart förvaring  

Ligger dina sladdar, kontorsmaterial och dator utspridda överallt? Detta kan också vara en stor del till varför vi inte känner oss inspirerade eller produktiva när vi jobbar hemifrån, och därför är det en bra idé att börja förvara dessa på ett smart sätt. Använd dig av vägghyllor och korgar där du lätt kan förvara och sortera in allt som du behöver. Lägg gärna undan datorn i en låda när du är klar för dagen också, gärna tillsammans med sladdar. Alla pennor och annat kontorsmaterial kan även de placeras i smarta förvaringskorgar eller pennställ.  

Tänk ergonomiskt  

En sak som många saknar med att jobba på kontoret är att allt är ergonomiskt anpassat där: höj- och sänkbara skrivbord, och perfekt anpassningsbara kontorsstolar. Många har säkert redan testat på att använda strykbrädan som ett alternativ till skrivbord, men insett att det inte håller i längden. Det du dock borde satsa på är att investera i en ergonomisk kontorsstol – det kommer du tacka dig själv för i längden! Försök även att sitta vid ett bord, eller skrivbord, som är tillräckligt djupt för att du ska kunna vila armarna på bordskivan när du skriver på datorn. Detta är oerhört viktigt för att undvika att drabbas av värk i armar och nacke. Smärtar det i kroppen är det nästan garanterat att du inte kommer känna dig motiverad och produktiv nog att jobba hemifrån.  

Det finns flera sätt att inreda och ändra om i sitt hemmakontor, och det här är bara några av dem. Men med dessa enkla tips så är vi säkra på att du kommer att få tillbaka produktiviteten och inspirationen igen! Och få ett stilrent och snyggt hem på köpet – kan det bli bättre?