Allt du behöver inför studenten


Mode & Accessoarer, Övrigt / Thursday, April 25th, 2019

”För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenteeeen fy fan vad vi är bra!” Vi alla känner nog igen den här lilla visan: antingen för att vi själva har sjungit den, varit på andra studenter, eller befunnit sig i närheten av alla de tusentals elever som tar studenten varje år. Och snart är det dags igen. Början av sommarn börjar närma sig och med det betyder det student. Dagen då skolan slutar och eleverna aldrig behöver komma tillbaka igen. Slut med skolmaten, proven är rättade, lektionerna avslutade, och lärarna har satt sina sista betyg för skolåret och nu är det äntligen dags. Studenten är för några den bästa dagen i deras liv och det betyder så klart att det krävs lite mer än en vit klänning och lite bubbel för att det ska bli så. I det här inlägget har vi samlat allt det ni behöver veta inför studenten och för att lyckas med att få en helt oförglömlig dag!

 

Studentskylten

Det här kan faktiskt vara en av de viktigaste sakerna att inte glömma inför studenten – studentskylten! Hur ska du annars kunna hitta din familj och släkt i allt vimmel av människor när du har sprungit ut? Det viktigaste av allt är att ha med en så pinsam bild som möjligt från när du var liten som dina föräldrar säkert har sparat sedan de tog bilden. Sedan finns det flera olika mallar och mönster att välja mellan, men som tur är så går det lätt att beställa på nätet där leverantören fixar allt till dig! Så det enda jobbet du behöver göra är att leta upp en bild och göra en beställning på någon sida online.

 

Lycklig studentska med studentskylt. Källa: https://student.bgafotocenter.se/

 

Studentmössan

Studentmössan är precis lika viktig som studentskylten då dessa två antagligen är de saker som du kommer att spara på resten av livet. Vissa väljer att ha en enkel design på sin mössa och lägger inte så mycket tid och energi på den. Men vissa av oss vill att mössan verkligen ska representera vem vi är och den tiden som vi har spenderat under gymnasiet. Det finns bland annat särskilda mönster och färger beroende på vilken linje man har gått på. Många väljer även att ta med sitt namn och vilken klass man gick i på mössan. Det finns många sidor på nätet där man kan designa och beställa sin studentmössa, bland annat https://studentmossaonline.com/.

 

 

Studentkläder

Att klä sig i vitt är verkligen det som gäller på studentdagen. Självklart behöver inte hela outfiten vara i vitt, man kan till exempel matcha den mörka kostymen med en vit skjorta eller ha en vit kavaj över en färgglad klänning. Så fort studenten börjar närma sig så blir butikerna fyllda med vita kläder och det finns verkligen en massa att välja mellan, både online och i fysiska butiker. Att hitta de perfekta studentkläderna kan vara svårt och för vissa är det riktigt stressigt, så var ute i god tid med att hitta just den outfiten du vill ha på dig på ditt studentfirande så du slipper ta det dagen innan den stora dagen. Men risken att du smälter ihop i havet av alla andra med deras vita kläder är rätt stor ändå. Läs Vett-o-Etiketts guide för studentklädsel.

 

 

Mottagningen

Efter själva utspringandet från skolan och studentflaket är det dags för själva mottagningen. Här kommer hela din familj, släkt och alla vänner vara samlade för att fira just dig och din stora dag och det finns en del att förbereda inför detta. Till att börja med så måste alla gäster bli inbjudna på något sätt, så skicka ut inbjudningskort eller gör ett evenemang på Facebook i god tid så att alla kan boka in det i deras kalendrar och eventuellt ta ledigt för dagen. En rolig inbjudan kan vara att göra egna inbjudningskort med studentskylten som bild på kortet. Många av gästerna kommer säkert undra vad du önskar dig i present också så skriv ner en önskelista på allt som du vill ha. Har du betalat själv för studentskylten och studentmössan kanske det är tillfälle att önska sig lite mer pengar … Alla gäster måste även bjudas på något när de är där så de inte blir griniga av hunger. Buffé är alltid en bra idé ifall ni är många, och se till att både servera alkohol och alkoholfritt. Det är även smart att kolla ifall någon är allergisk mot något eller har några specifika matpreferenser innan mottagningen, vi vill inte att din student ska bli ihågkommen för att farbror Kalle nästan kvävdes av en jordnöt. Och på tal om alkohol: även ifall det verkar som en bra idé att dricka sig stupfull under dagen tillsammans med sina kompisar, så kom ihåg att gästerna hemma väntar också. Varken du eller dem kommer tycka det är särskilt kul ifall du däckar under pappas tal eller spyr på kusinens nya skor, så drick med måtta och drick vatten! Läs ICAs tips på studentmat här.

 

 

Skor

Den här punkten kanske känns lite off, men skor är verkligen väldigt viktig del den med. Inte bara för att det ska passa ihop med outfiten, men också för att du faktiskt ska ha på dig samma skor och springa runt i under en hel dag. Att ha på sig ett par 10 cm höga klackar kanske inte är det bästa då. Ha på dig ett par låga ballerina, sandaler eller sneakers under den tiden som ni springer runt på stan och har kul ihop. Sedan under mottagningen eller utgången senare på kvällen så kan du byta skor till något mindre bekvämt om du vill det. Skoskav och vrickade fötter är inte något du vill associera din student med! Kolla Zalandos guide här.

 

 

Ha kul!

Det viktigaste av allt är nog ändå att komma ihåg att ha kul! Du tar bara studenten en gång under livet och det är verkligen något som man aldrig kommer att glömma. Därför är det extra viktigt att faktiskt inte dricka sig alldeles för full även ifall det är väldigt lockande. Studentdagen ska inte vara en enda stor dimma fylld av ångest, utan en dag fylld av glädje och skratt. Ta mycket kort, skriv i varandras mössor och samla på dig så många minnen som möjligt. Försök att inte stressa för mycket tiden innan studenten också, då även den är en period till för att tillbringa med sina klasskompisar och ha roligt tillsammans. Det löser sig! För du har tagit studenten och fy fan vad du är bra!