SI:s första reseguide – drömdestinationerna Maldiverna, Mauritius och Sri Lanka


Resor / Thursday, April 4th, 2019

Vilken är din drömdestination? Är det en plats fylld med sol och bad, natur och avslappning, berg och snö, eller kanske shopping och storstadshets? Vi har alla olika resor som vi drömmer om att uppfylla och destinationer att besöka, och det här inlägget kommer att presentera 3 av de hetaste drömdestinationerna som finns på kartan just nu: Maldiverna, Mauritius och Sri Lanka! Dessa tre paradisöar har verkligen kommit i fokus den senaste tiden, och det är inte så konstigt med tanke på att de erbjuder nästan allt en drömmer om: sol, bad, vida vackra stränder, grönskande natur, avkoppling på spa, spännande aktiviteter och mycket, mycket mer. De flesta resebyråer säljer resor till dessa tre paradisöar, bland annat Luxury Escapes, Virgin Holidays och Navigare Moments, med varierande men överkomliga priser.

 

Maldiverna

Mitt ute i Indiska Oceanen sydväst om Indien och Sri Lanka ligger ögruppen vid namn Maldiverna. Denna ögrupp består av nästan 1800 öar, men färre än 200 av dem är bebodda och ytterligare 90 stycken av dessa är hotellöar. På kartan ser det nästan ut som att någon har kastat ut små kaksmulor ut i havet och på det sättet bildat Maldiverna, men öarna består av korallbildningar på en vulkanisk havsrygg och inte kaksmulor. Faktum är att Maldivernas högsta punkt är endast ca två meter över havet, vilket inte är särskilt mycket. Maldiverna är en perfekt soldestination året om, men under deras lågsäsong i juni, juli och augusti går det att komma billigare undan.

 

Strand på Kuredu Maldiverna

Bild tagen från Navigare Moments från deras paketresa till en av Maldivernas hotellöar Kuredu.

 

Tropisk drömvärld och turkosa laguner

Det som Maldiverna särskilt är känt för är deras vackra paradisstränder med kanske den lenaste vita sanden i hela världen. Förutom kritvita sandstränder erbjuder dessa förtrollande öar en tropisk drömvärld med turkosa laguner fyllda av färgsprakande korallrev perfekta att snorkla i, vajande kokospalmer med färska kokosnötter att avnjuta en solig eftermiddag, och ett barriärrev som skyddar öarna mot vågor och bildar turkosa laguner att ta sig ett dopp i. Oavsett hur lång din resa är så kommer du ha tid för att ligga och lata dig i solen då Maldiverna erbjuder hela 10 timmars soltimmar per dag – det går inte att undvika att bättra på brännan! (Psst! Glöm inte solskyddsfaktorn då solens strålar är extremt starka här.) För den som inte vill bada i havet eller lagunen så finns det goda möjligheter att ta sig ett dopp i någon av hotellens alla pooler samtidigt som man sippar på en drink med utsikt över den Indiska oceanen. Det finns flera hotell och öar att välja mellan – vissa i princip privata paradisöar. Vi rekommenderar hotell som Olhuveli Resort, Kuredu Island Resort & Spa eller The Barefoot Eco Resort som går att boka på resebyråer som Navigare Moments eller Agoda – alla med samma prisvärda lyx och härliga barfotaliv!

 

Njut av en svalkande drink i poolen blickandes över den azurblåa lagunen! Bild från Navigare Moments paketresor till Kuredu.

 

Bra att veta innan resan

Det officiella språket som talas på denna ögrupp är divehi, även kallat för maldiviska. Engelska talas i huvudstaden, som är Malé, på hotellen och i turistområden, så du behöver inte oroa dig för att lära dig divehi innan du kommer hit! Något annat att tänka på är även valuta och visum; den valuta som används här är Rufiyah (1 rufiyah = 0,6 SEK i nuläget) och Amerikanska Dollar (1 dollar = 9,2 SEK i nuläget). På hotellöarna så visas priserna i USD, men på de lokala öarna visar de summan i rufiyah så det kan vara bra att veta att de använder sig av två olika valutor. Det går inte att växla till rufiyah i förväg, men, alla hotell och de flesta lokala öar accepterar alla möjliga betalkort som Visa och Mastercard. Det krävs inget visum för att besöka Maldiverna, men ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum från resan. Om du är svensk medborgare så är detta inte ett krav om du planerar att vara här mindre än 30 dagar, men kan vara bra att kolla upp vilka regler som gäller innan ni bokar resan hit. Passa även på att kolla transfer från och till flygplatsen, och även till och från hotellet ni ska till, det finns nämligen inga broar som går mellan alla öar här. Resebyråerna brukar kunna hjälpa sina resenärer med praktiska saker som transfer för att underlätta din semester så mycket som möjligt!

 

Parasoll och liggsäng på stranden

Glöm alla bekymmer och låt din resebyrå sköta det praktiska på resan!

 

Mauritius

Indiska oceanen är hem för några av planetens vackraste paradisöar, och Maldiverna är inte den enda som är med på denna lista. Den andra destinationen vi tänkte presentera är ön Mauritius som är en av de mest exklusiva och fascinerande paradisöarna som Indiska oceanen har att erbjuda. Beläget i östra Afrika, i närheten av den större ön Madagaskar, finns denna tropiska ö som inte är långt ifrån den bild en har av paradiset. Att resa hit är inte längre en ouppnåelig dröm, och med fantastiska möjligheter för sol och värme så går det att besöka denna ö året runt. Många resebyråer, som Thomas Cook och Navigare, erbjuder dessutom bekväma nonstop-flyg och paketresor hit för att ge dig en maximal upplevelse på Mauritius!

 

Strand på Mauritius

Underbart vackra Mauritius! Bild tagen från Yatra.

 

En tropisk trädgård med en känsla av Afrika

Omgivet av ett av världens längsta obrutna korallrev och klarblått vatten är Mauritius en underbar tropisk trädgård som går att besöka året runt. Det som är bra med öns läge är att det inte blir några extrema temperatur- eller väderförändringar under året, så man behöver inte akta sig för någon dryg regnsäsong eller gassande heta månader. De månader då vi skulle rekommendera att åka hit är dock november till april då de har sin medeltemperatur på mellan 22 till 27 grader. Att resa hit är inte långt från att resa till paradiset med sina breda vita sandstränder som sträcker sig runt i princip hela ön. Att leva något annat än ett behaglig barfotaliv här är nästan helt omöjligt, och här finns bara plats för avkoppling och bekymmerslösa dagar och svalkande nätter. För den som är ute efter lite spännande aktiviteter så är det här en perfekt plats för att snorkla, andra adrenalinsprudlande vattensporter, eller en dag ute på golfbanan. För de som vill ta det ännu lugnare än vad det redan går att göra på någon av dessa lena stränder så har många hotell en spaavdelning där en kan unna sig en massage (eller tre) på resan. Många av dessa aktiviteter går att få med i en paketresa som går att boka direkt när ni bokar er resa. Men det tropiska ölivet är långt ifrån det enda att uppleva på denna fantastiska ö! Här kan du även shoppa mode, hantverk och kryddor inåt i landet för en äkta känsla av Afrika, eller besöka några av museerna inne i huvudstaden Port Louis för att lära dig lite mer om Mauritius franskkoloniala historia.

 

Poolen på Le Telfair, Mauritius

Boka en paketresa till underbara Le Telfair på Mauritius så slipper du hantera alla detaljer själv!

 

Bra att veta innan resan

Mauritius är en ö som sprudlar av olika kulturer och språk. Denna ö besöktes tidigt av handelsresande araber, men det var portugiserna som var de första inom västvärlden som gick i land på ön, och har senare koloniserats av Frankrike samtidigt som det härstammande invånarna har stannat kvar på sin paradisö. Det är därför kanske inte så konstigt att det talas så många språk här, bland annat kreol, hindi, urdu och bhojpuri. Men det som underlättar för turisterna är kanske det faktum att de officiella språken är engelska och franska, vilket gör det lätt att ta sig runt och kommunicera på ön. Om du planerar att besöka Mauritius är det även klokt att kolla vad som gäller med visum, vaccination och valuta. För de som ska resa utanför Schengenområdet så måste ditt pass vara giltigt i minst sex månader efter det att du planerar att åka hem från din resa till Mauritius. Om du vill stanna längre än 90 dagar på ön så måste du som svensk medborgare ansöka om visum. Angående vaccination så varierar kraven på dessa då det är lite beroende på omständigheterna, så kontakta en vaccinationsklinik innan du åker hit och se till att ha fixat med allt detta senast en månad innan resan. Valutan på Mauritius är Mauritisk Rupie (1 Mauritisk Rupie = 0,27 SEK i nuläget), men på vissa områden går det även bra att använda sig av Amerikanska Dollar eller Euro. Att använda sig av betalkort som Visa eller Mastercard går bra på de flesta större hotell och turistområden, men annars är användning av betalkort rätt begränsat på Mauritius. Se därför till att du har växlat pengar till Mauritisk Rupie innan resan eller på flygplatsen när ni kommer fram!

 

Vackra stränder och svalkande nätter väntar dig på Mauritius! Även denna bild  från Yatra.

 

Sri Lanka

Det är få platser i världen som erbjuder så många fantastiska upplevelser som denna paradisö gör. Sri Lanka är just nu ett av de hetaste resmålen på kartan, och många åker hit för en avkopplande semester eller för att lära sig att surfa på deras fantastiska vågor. Denna tropiska ö ä belägen i Indiska Oceanen precis som de två andra destinationerna på vår lista, men denna i Sydasien. Förutom ett tropiskt paradis så finns här även fascinerande ruinstäder och intressant historia, färgstark kultur och religion, stränder som sträcker sig ut till horisonten och en fantastiskt vänlig lokalbefolkning som är glada för att visa upp sitt vackra land för oss turister. Sri Lanka har sin lågsäsong under våra sommarmånader, och de allra bästa månaderna att åka hit är under januari och februari. Men, Sri Lanka är en perfekt destination att besöka under hela året med många soltimmar!

 

Vidsträckta stränder på vackra Sri Lanka. Bild tagen från Navigare Moments.

 

Färgstark ö med milslånga stränder

Sri Lanka är en alldeles speciell ö som erbjuder tusenårig kultur, frodig natur, milslånga stränder och mycket, mycket annat. Detta resmål är en destination som blir mer och mer populär och har synts mycket i sociala medier den senaste tiden. Och dess popularitet är lätt att förstå då denna färgstarka ö har något som passar för alla, bland annat spännande utflykter, surfing, och en bred kulinarisk lankesisk kultur. Särskilt maten är något som vi rekommenderar att ni testar på när ni är här, då detta kök har tusenåriga anor och är lika doft- och smakrik vare sig du väljer att äta på restaurang eller ett gatustånd. Sri Lanka är en plats gjord för alla sinnen och du kommer att åka hem med en hel mängd av nya minnen. För även ifall man endast har åkt hit för att passa på att njuta av sol och bad så borda man ta chansen att se sig om på ön. Gör ett besök till den gamla huvudstaden Kandy, gå ut på ett djungeläventyr, eller upptäck det breda djurlivet både uppe på land och under ytan. Men för att få en alldeles unik och genuin känsla av vad Sri Lanka har att erbjuda så borde ni göra ett besök till en helt vanlig stad på ön för att på riktigt uppleva den lankesiska kulturen bland dess alla spännande marknader, gator och tempel! En bra idé är att boka en rundresa eller paketresa för att få med sig så mycket som möjligt på sin resa; många resebyråer erbjuder både spännande rundresor och paketresor till Sri Lanka!

 

Upplev Sri Lankas färgsprakande kultur med en rundresa eller paketresa från bland annat Navigare Moments och Yatra.

 

Bra att veta innan resan

Huvudstaden på Sri Lanka är Sri Jayawardenepura Kotte, men den största staden på ön heter Colombo och är med största sannolikhet den staden som ni kommer att anlända till med flyget till denna fantastiska ö. På ön talar man sinhala och tamil som är deras officiella språk, men det är inga språk som ni behöver lära er innan ni åker hit då det talas engelska i princip på hela ön och framför allt på hotellen och turistdestinationer. Att ta sig runt på Sri Lanka är även det väldigt enkelt, men när ni väl är här så är deras tåg nästan ett måste att ta sig en åktur med! Sri Lankas tåg (se Youtube-video) är några av de mest välkända i världen med dess vackra natur och omgivningar. Vad som även är bra att veta är att du som svensk medborgare behöver ansöka om inresetillstånd för att besöka Sri Lanka. Detta kan du lätt göra vid det elektroniska viseringssystemet (ETA) då detta är smidigast att göra då inga lösa papper eller besök till ambassaden i Stockholm då är nödvändiga. Tänk även på att valutan på Sri Lanka är Lankesiska Rupier (1 Lankesisk Rupier = 0,05 SEK i nuläget), och att kortbetalning inte är vanligt på ön, men både Visa och Mastercard accepteras på många ställen. Det är inte heller särskilt lönsamt att växla till denna valuta i Sverige då det endast går att växla knappt 300 SEK som blir 5000 Lankesiska Rupier innan avfärd, ta det därför när ni väl är på plats på Sri Lanka!

 

Sri Lankas berömda tåg! Kolla med din resebyrå om detta går att boka i din resa.

 

Vidsträckta vackra stränder, färgsprakande kultur, och tropisk natur är bara några få av allt det som Maldiverna, Mauritius och Sri Lanka har att erbjuda. Dessa heta destinationer, som alla märkligt nog ligger i Indiska oceanen (lade ni märke till det?) finns nog med på de flestas lista över drömresmål. Vilka platser drömmer ni om att besöka och finns något av dessa med på er lista?